13 Temmuz 2009 Pazartesi

Öss'de En Başarılı ve Başarısız İller

2009 Öss sonuçları açıklandı.Bu yıl sınava tam 1 milyon 349 bin 423 öğrencinin katılmıştı. Öğrenci Seçme Sınavı'nın (ÖSS) sonuçları ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan tarafından açıklandı.Neyse lafı fazla gevelemeden hemen öğrencileri bilmem ney yapma sınavının en başarılı ve başarısız illerine geçelim...

İllere göre başarı sıralaması şöyle;
İstanbul'da ki genel başarı Ankarada'ki kişisel başarılardan yüksek gözüküyor.
Sayısal 1'de Karaman, Kayseri, Denizli, Yalova en başarılı iller.
Eşit Ağırlıklı puan türüne göre ise Aydın, Karaman, Kayseri, Denizli, Mersin, Konya, Yalovai Ankara, Nevşehir ve Niğde var.hatırlarsanız bir kaç yıl öncesinde Kırşehir bu alanda çok başarılı idi.Ama son 2 yıldır sıralamada yer alamayışı dikkatlerimden kaçmıyo değil.Bunun nedeni de araştırılmalı...
Neyse gelelim sözel alanına.Sözelde ise Niğde, Aydın, Nevşehir, Karaman, Konya, Kırşehir, Kayseri, Mersin, Denizli, Aksaray başarı sıralamasında yer alıyor.

Haa bir de baraj mı ney vardı 145 puan.Bakalım baraj konusunda en başarılı iller hangileri.Bu konuda ise Aydın, Nevşehir, Kayseri, Konya, Yalova, Mersin, Sivas, Malatya, Hatay gözüküyor.

Şimdi de gelelim En Başarısız İller Sıralamasına...
Sayısal 1 ile başlayalım.Bu alanda Tunceli, Düzce, Bitlis, Mardin, Bingöl, Artvin, Ağrı, Şırnak, Hakkari ve Ardahan illeri sırayı hiç bırakmıyor.
Ha bu arada başkan Yarımağan 25 bin 927 adayın sınava girmediğini belirtmiş. Sınava giren 1 milyon 324 bin 197 adaydan 1 milyon 324 bin 1 adayın sınavı geçerli sayıldığını belirten başkan, sınavı geçersiz sayılan 196 adaydan 52'sinin kopya çektiği, 21'inin kılık-kıyafet kurallarına uymadığı, 11'inin yerine başkasını sınava girdiğini, 26'sının ise sınava giriş ve kimlik belgesinin olmadığından dolayı sınava girmez iken 61 öğrencinin de kural dışı davrandığı belirtti.Ayrıca 4 kişinin cevap kağıdı bulanmadığı tespit edilmiş ve 21'inin sınavı da sınav temsilcisinin raporuna göre geçersiz sayıldığını belirtmiş. Kopya çeken adaylardan bazılarının birden fazla testten kopya çektiği söyleyen Yarımağan, kopya çekilen test sayısının 253 olduğu söylemiş.

Genel olarak bakacak olur isek testlerdeki başarı oranı ise şöyle ;
Sınavda, tüm soruları doğru yanıtlayan aday sayısı Türkçe testinde 1281, Sosyal Bilimler-1'de 133, Matematik-1'de 8 bin 655, Fen Bilimleri-1'de 140 olarak tespit edilmiş.
Türkçe alanında ise 20 bin 558, Sosyal Bilimler-1'de 76 bin 498, Matematik-1'de 251 bin 324, Fen Bilimleri-1'de 704 bin 712 adayın puanı, 0.25'in altında kaldığı için ''hesaplanamadığından'' ''sıfır'' aldığı belirtildi.
Gelelim Türkçe-Matematik öğrencilerinin çözmek zorunda olduğu Edebiyat-Sosyal alanına bu alanda ise 629 bin 752 adaydan 61'i, Matematik-2'de 449 bin 233 adaydan 393'ü, Fen Bilimleri'nde 249 bin 424 adaydan 234'ü tüm soruları doğru yanıtlarken, Sosyal Bilimler-2 testinde tüm soruları doğru yanıtlayabilen aday çıkmamış.Sanki sınav çok kolaydıda bide full yapayacaklardı.Neyse...
Yabancı Dil Sınavında ise durumlara bakacak olursak ;
İngilizce'de 22 bin 718 adaydan 11'i, Almanca'da 1280 adaydan 38'i tüm soruları doğru yanıtlamış.Ayrıca Fransızca'da tüm soruları doğru cevaplayan çıkmamış.
Yarımağan yine ilginç bir açıklama daha yapmış aklımda iken hemen bunu bi yazayım.
Yarımağan'ın değerlendirmesi şöyle ;
" Matematik testini biraz kolaylaştırmışız, öğrencilere en zor gelen testimiz Sosyal Bilimler testi olmuş.
Geçen yıla göre Türkçe testinin başarısının 4 puan düştüğünü görüyoruz. Bu sene Türkçe testimiz geçen yıllara göre biraz zor olmuş. Diğer testlerimizde önemli bir zorluk yok. Fakat burada da bazı rakamlar dikkati çekiyor. Özellikle 2 numaralı testlerde, Sosyal-2, Matematik-2, Fen-2 ve Edebiyat-Sosyal-2 testlerine cevap veren aday sayısı azalmış. Ortalamalar düşmemiş fakat cevap veren aday sayılarında geçen yıla göre ciddi bir azalma olduğu dikkati çekiyor.
Biz 0.50 ham puanını seviye olarak tespit ediyoruz. Ölçülebilir bir bilgisi olduğunun göstergesi olarak bu rakamı kabul ediyoruz. 0.50 ham puanına bile ulaşamayan aday sayısı, Fen Bilimlerinde 704 bin 712. Adayların neredeyse yüzde 60'ı Fen Bilimleri testine cevap vermiyorlar veya veremiyorlar." demiş.Gelin yorumu siz yapın... Hatta ........................ : )
Dereceye giren öğrencilerin 3'ü kız, 14'ü ise erkek. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ın yaptığı bir başka açıklamaya göre ise, puan türlerine göre ilk üç dereceyi paylaşan adaylar :

ÖSS SÖZ-1 Puan Türü:
-Birinci: Kayseri Özel Hisarcıklıoğlu Fen Lisesi'nden Mustafa Öztürk

-İkinciler: İstanbul Atatürk Fen Lisesi'nden Ali Can Göksel, Kayseri Fen

Lisesi'nden Semih Ucarı, Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Berkay Dertsiz



ÖSS SÖZ-2 Puan Türü:
-Birinci: İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesi'nden Serhat Güzel

-İkinci: Bursa Özel Nilüfer Lisesi'nden İlyas Avcı

-Üçüncü: Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Cihat İmamoğlu



ÖSS Sayısal-1 Puan Türü:
-Birinci: Aydın Fen Lisesi'nden Gülşen Yücel

-İkinci: Kayseri Özel Hisarcıklıoğlu Lisesi'nden Mustafa Öztürk

-Üçüncü: Adana Fen Lisesi'nden Ali Gökçe



ÖSS Sayısal-2 Puan Türü:
-Birinci: Özel Fatih Fen Lisesi'nden Çağatay Ermiş

-İkinciler: Özel Devran Lisesi'nden Ömer Yakar, Özel Antalya Fen Lisesi'nden Anıl Akyel



ÖSS Eşit Ağırlık-1 Puan Türü:
-Birinci: Kayseri Özel Hisarcıklıoğlu Fen Lisesi'nden Mustafa Öztürk

-İkinciler: İstanbul Atatürk Fen Lisesi'nden Ali Can Göksel, Kayseri Fen

Lisesi'nden Semih Ucarı, Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Berkay Dertsiz



ÖSS Eşit Ağırlık-2 Puan Türü:
-Birinci: İstanbul Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi'nden Mücahit Erdoğan

-İkinci: Adana Özel Burç Özgören Anadolu Lisesi'nden Mustafa Lütfi Eker

-Üçüncü: İzmir Atatürk Anadolu Lisesi'nden Cemre Polat



-ÖSS DİL Puan Türünde ise :
-(İNGİLİZCE) Birinci: Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Berkay Dertsiz

-(ALMANCA) Birinci: Özel Alman Lisesi'nden Mertcan İpek

-(FRANSIZCA) Birinci: İstanbul Galatasaray Lisesi'nden Muazzez Çiğdem Oba

Valla bana ancak hayırlı olsun demek düşer ama sınav cidden bu sene ESKİ senelere oranla biraz daha zordu...Aslında ÖSYM Başkası Prof. Dr. Ünal Yarımağan'a 3 saat 15 dk verip bu soruları çözmesi istenecek.Bakalım bu Prof. kaç puan alıyo.Değil mi ? Kocaaa profesör...

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Acısıyla Tatlısıyla herkese geçmiş olsun demek düşer bana : ) Yanlış soruların üzerine iyi yattılar ee nede olsa burası Türkiye

M.Akif dedi ki...

Bun adı Öss valla ne olacağı hiç mi hiç belli olmuyo :D

Adsız dedi ki...

ii bi geçti millete zaten puanlara bakınca belli oluyo herşey

EvCan dedi ki...

ÖSS Eşit Ağırlık-2 Puan Türü:
-Birinci: İstanbul Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi'nden Mücahit Erdoğan


grurlandırdı beni :D
Çünkü hocamın eski öğrencisi .. :D:D

Yine de bana ne oluosa :D
Neyse burası Türkiye harbden bana da bi halley oluyo :D

M.Akif dedi ki...

(: çalışan yapıyo