19 Temmuz 2009 Pazar

Sigara Yasagi Basladi

Merhabaaa.Bugun malum 19 Temmuz...Sigara yasağı kapsamı artık genişletildi ve resmi olarak bugun başladı.Tüm cigaracılara geçmiş olsun.E ama artık bıraksanız sizlerde iyi olacak yaa... Belki bilmiyorusunuz ama aldığınız 4bin etkili zehir zerresinden 3bin kadarını pasif içici olarak o an çevrenizde bulunanlar soluyor.Yazık değil mi???
Bugun sizin gününüz olsun ve bırakın sigarayı diyerek yasağın akılda soru işaretleri kalmaması açısından açıklamaya başlıyorum...

-Tütün ürünleri tam olarak hangi kapalı alanlarda içilmeyecek ?

Tütün tüketiminin yasak olduğu kapalı alanlar kamu hizmet binaları, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binalar, taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere kara yolu, demir yolu, deniz yolu ve hava yolu toplu taşıma araçları, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanları, özel hukuk kişilerine ait lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerdir. Resmi Gazete’de yayımlanan Başbakanlık genelgesinde kapalı alan; sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı (çadır, güneşlik dahil) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerler olarak tanımlanmaktadır.Peki tamam bunu anladıkta yasa öncelikle hangi alanlarda uygulanacak ? Derseniz yasa ; Özel hukuk kişilerine ait lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler dışında kalan alanlarda tütün ürünlerinin tüketilmemesi uygulamasına 19 Mayıs 2008’de geçilecek. Bu işletmelerde ise uygulama 19 Temmuz 2009’da başlayacak.Yani bugün...
Peki eğer bizim daha önceden bir sigara içme odasın gibisinden bir alanımız vardı orda içsek ne olur ? Yani içebilecekmiyiz ? Bu sorunuzu ise bakanlık şöyle açıklamış ;
-Eskiden kapalı alanlarda oluşturulan sigara odaları ne olacak?
Eskiden tütün ürünlerinin tüketimine tahsis edilmek üzere oluşturulan her türlü alanlar belirtilen günden itibaren kapatılacaktır!
Örneğin tren vb bi toplu taşıma aracında yataklı felan olan yerde durum söz konusun olacak olursa bu konuda ise şunlar denilmiş ;
-Kanun gereği demir yolu toplu taşıma araçlarında da tütün ve tütün ürünleri tüketilemeyecektir!
Bir yeni uygulama ise otellerde " Sigara İçme Odası " olacak.Peki nasıl ?
-Evet bu konu hakkındaki kanuna göre, otelcilik hizmeti verilen işletmelerde, tütün ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş odalar oluşturulabilir. Ancak bu odalarda standartlara uygun havalandırma tertibatı bulunacak ve tahsis edilen bu odaların mümkün olduğunca aynı kat, koridor gibi müstakil ve tecrit edilebilir ayrı bölümlerde yer alması sağlanacak!
Olduya bir Galatasaray maçındasınız.Yani staddasınız.Cimbom yine avrupada kükrüyor canınız bir cigara yakmak istedi ne yapacaksınız ? Bunun için özel bir alan olacak mı ?
-Evet içebileceksiniz.Hemde rahat rahat.Attığımız onca gollerden sonra ben bile içerdim :D Bu kanuna göre açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılmayacak. Bu tesislerde tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulması halinde ise bu alanlar toplam seyir alanının yüzde 50’sini geçmeyecek ve ortamda bulunan diğer kişilerin etkilenmesini önleyecek şekilde düzenlenecek...Yalnız düşünün ki !!! Aslantepe Stadyumu'ndasınız sigara alınabilyor veya özel ofis ve alanlar satın alınabiliyor. Buralarda sigara tüketilebilecek miyiz ?
- Malesef içemeyeceksiniz böyle bir durumda ! Bu alanlarda tütün ve ürünleri tüketilemeyecek, stadyumlarda sadece tütün tüketimine mahsus alanlarda bu mümkün olabilecek.

Hocam iyi diyosunda Spor hizmetinin verildiği yerlerden kasıt sadece stadyumlar mı? derseniz ise bakanlık bu konuda şöyle buyurmuş
-Kanunda, spor hizmetinin verildiği yerler stadyumlarla sınırlı tutulmamaktadır. Bu alanlar açık ve kapalı tüm spor alanlarını kapsamaktadır.

Peki kültür festivallerinin yapıldığı ortamlarda veya sinema salonlarında tütün ürünleri satışı yapılamayacak mı?
-Hayır satılamayacak efendim ! 4207 sayılı Kanun’a göre sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün ürünlerinin satışı yapılamaz diyor bakanlık.
Peki çalışanlar patrona kızdı veya efkarlandı yakmak istedi bir cigara bunu iş yerlerinin balkonlarında ya da yangın merdivenlerinde sigara içebilecek mi ?
- Hayır içilmeyecek. Çalışma ortamlarının yangın merdivenlerinde, balkonlarında, merdiven boşluklarında ya da 2 binayı birbirine bağlayan koridorlarında sigara ve tütün ürünleri kullanılamayacak.

Peki tamam oldu da artık çalışanlar tütün ürünlerini çalıştıkları binaların dışına çıkarak mı kullanacaklar?
-E yani efendim yasak adı üstünde.Zorunlu değil mecburi (: Dışarda içeceksiniz ne yazık ki !

Sigarayı içtiniz patron ise sizi işten atacağım dedi.Cidden böyle bişey var mı ?
Sigara içen işten atılabilecek mi ?
- Çalışan, sigara içmek için sürekli işinden uzaklaştığı takdirde, işveren bu durumu iş gücü kaybı olarak görebilecek. Bu durumda sigara içen çalışanların zorunlu aralar diye adlandırılan çay molaları ve yemek saatini sigara içmek için kullanması uygun olabilecek.İş verimliliği artsın tabi.Mantıklı olanda bu zaten...

Her kurumun sigara yasağı uygulamasını başlatmadan önce personeline bir geçiş süresi tanıması gerekmiyor mu?
- Ya aslında tütün ve ürünlerinin nerelerde tüketilmemesi gerektiğine ilişkin düzenlemeler yeni düzenlemeler değil. 26 Kasım 1996 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 4207 sayılı Kanun’da ‘Sağlık, eğitim-öğretim ve kültür hizmeti veren yerler ile spor salonlarında ve toplu taşımacılık yapılan her türlü nakil vasıtaları ve bunların bekleme salonlarında, kamu hizmeti yapan kurum ve kuruluşlardan 5 veya 5’ten fazla kişinin görev yaptığı kapalı mekanlarda tütün ve tütün mamullerinin içilmesi yasaklanmıştır. Bu gibi mahallerde tütün ve tütün mamullerinin içilebilmesi için ayrı yerler tahsis edilir. Tahsis edilen yerlerden sigara içilmeyen mahallere duman gidişini engelleyecek havalandırma, tecrit etme gibi tedbirler alınır’ denilmektedir. Kanun’un ilk durumu, daha 12 yıl öncesinde bir hazırlık sürecini başlatmıştır. Yeni düzenlemeler dumansız alanları genişletmiştir...

Sigarayı bırakmak istiyorum dediniz peki sizin için bir geçiş süreci söz konusu mu diye aklınıza takıldı...Bu konuda ise ;
- Sigarayı bırakmak isteyenler için sağlık kurumlarımız tarafından gerekli destek ve danışmanlık sağlanacak. Ama bu sizin kapalı alanlarda sigara içme yasağını delmenize bir hak kazandırmıyor...

Peki bu yasada iş yerleri veya büyük kurumların, çalışanlarına sigara bırakma desteği vermelerine yönelik uygulamalar da olacak mı ki ?
- 4207 sayılı Kanun’un amacı gereği, tütün ürünleri alışkanlığının bırakılmasını özendirici her türlü etkinlik, program, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülecek ve desteklenecek.

Sigarayı bırakamadığı için, bir personel işinden çıkarılabilecek mi? İşveren, bir elemanını sigarayı bırakamadığı için tazminatsız işten çıkarma hakkına sahip olabilecek mi?
- Hemen üstte bu açıklamayı yapmıştım ama daha detay olarak ; Kanun, kişileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından, bunların alışkanlıklarını özendirici reklam, tanıtım ve teşvik kampanyalarından koruyucu tedbirleri almak ve herkesin temiz hava solumasını sağlamak yönünde düzenlemeler yapmak amacıyla hazırlanmıştır. Dolayısıyla böyle bir uygulama olacağı düşünülmemekle birlikte, olduğu takdirde Anayasa, İnsan Hakları ve İş Mevzuatı çerçevesinde değerlendirilecek.

İş yeri dışındaki izmaritler için çöp kutusu koyma sorumluluğu kime ait? Çalışan, izmariti çöp kutusu olmadığında yere atarsa kim suçlu olacak?
- İş yerlerinin dışına gerekli çöp kutusu koyma, iş yerinin müstakil alanı ise iş yeri sorumluluğunda, değilse bağlı bulunduğu belediyeye ait. Kanun gereği, tütün ürünleri ile ilgili izmarit, paket, ağızlık, kağıt ve benzeri atıkları çevreye attığı takdirde, kişiye Kabahatler Kanunu’nun 41. maddesi gereğince 2008 yılı için 23 YTL idari para cezası uygulanacak.

Heyt be ben " Elektronik Sigara " içiyorum bana kimse bişey yapmaz :D demeyin... Çünkü o da yasak !!! Sigara bırakmak isteyenler, elektronik sigara kullanamayacaklar.

Peki her şeye rağmen sigarayı bırakamamış kişiler ne yapacak? :D Sizce ???
- Sigarayı bırakma konusunda başarılı olamamış vatandaşlarımız, Kanun’la kapalı alanlarında sigara içilmesi yasaklanan mekanlar dışında sigara içebilecekler. Kanun’un amacı sigara içenleri sıkıntıya sokmak değil, içmeyenleri sigaranın zararlı etkilerinden korumaktır.

Hocam yurt dışında ABD'de Almanya'da felan bizim akrabalar var orda tedavi merkezleri felan varmış bu durum Türkiye'de nasıl olacak derseniz ...
- " Önceliğimiz koruyucu önlemleri alarak vatandaşlarımızı sigaranın neden olduğu hastalıklardan korumaktır " diyen bakanlık bu konuda da taviz vermemektedir..

Yasanın hoşgörü gösterdiği özel koşullar olarak ele aldığı cezaevleri, yaşlı bakım evleri ile ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde sigara tüketimi konusunda hiçbir sınırlama yok mu? Bu yerlerde de özel alanlar oluşturulması gerekmiyor mu ?
- Yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalarının yatarak tedavi gördüğü birimlerde ve ceza infaz kurumlarının kapalı alanlarında da tütün ürünleri tüketilemeyecek. Ancak, buralarda gerekli tedbirler alınmak kaydıyla tütün ürünleri tüketimine mahsus alanlar oluşturulabilecek. Bu alanlara 18 yaşını doldurmamış kişiler giremeyecek.

Restoran, kafe, bar gibi kamuya açık yerlerde yasa ne zaman uygulamaya girecek?
- Yasa; restoran, kafe, bar gibi mekanlarda da tütün ürünleri tüketimini tamamen yasaklıyor. Ancak buralarda uygulama 19 Temmuz 2009’da başlayacak.

Sadece sigara içenlere hizmet verecek bar, restoran, kafe gibi yerler açılabilir mi?
- Bu tarz mekanlar açılması kanunun amacından son derece ZORRRRRRRRRR !!! :D

Olduya aklınıza sadece sigara içenlere hizmet verecek kara-deniz-hava ulaşım hizmetleri başlatılabilir mi? diye bir soru işareri geldi...
- Kanun gereği bu mümkün değil. :D

Sigara yasağına uymayanlardan elde edilen ceza gelirleri nereye yönlenecek?
- Bu Kanun çerçevesinde uygulanan ceza gelirleri Maliye Bakanlığına, dolayısıyla Hazineye yönlendirilecek.Yani devletimizin bir gelir kapısı daha açılmış olacak...

Yeri gelmişken diyeyim SİGARA İÇİLEN YERE İSE EN AZ 500 YTL CEZA GELECEK !!!

Restoran, kafe, bar işletenlere yasağı tekrarlamaları halinde işletmeyi mühürleme ya da daha yüksek para cezası gibi uygulayacağınız farklı ceza sistemleri var mı?
- Kanun’a aykırı hareket eden işletme sorumluları hakkında 500 YTL den 5 bin YTL’ye kadar idari para cezası uygulanır. Farklı bir cezai uygulama yok..

Sigara yasaklarına uymamanın cezası yalnız para mı olacak?
- Kanun gereği uygulanabilecek cezalar yalnız para cezalarından ibaret değil. Cezanın mahiyetine göre farklı cezalar belirlenmiştir. Örneğin bu kanunla kendilerine yüklenen görevleri yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında tabi oldukları mevzuatta yer alan disiplin hükümleri uygulanacak olup, 18 yaşını doldurmamış kişilere tütün ürünleri satanlara da Türk Ceza Kanunu’na göre 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.Yani ben içerim parasınıda öderim demek yok...

Cezaları kimler kesebilecek?
- Kanuna göre yetkili kılınan kamu görevlileri, kolluk kuvvetleri, belediye zabıtaları, TAPDK, RTÜK, belediye encümeni, mahalli mülki amir ceza verebilir.

Yasa, hangi kurumların sorumluluğunda olacak ve hangi kurumlarla iş birliği içinde yürütülecek?
- Yasa, başta Sağlık Bakanlığı, TAPDK, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı olmak üzere her kurum ve kuruluşa, sektöre sorumluluklar yüklemekle birlikte, temel insan haklarından olan temiz hava soluma hakkından yola çıkarak hazırlanmış bu Kanun’un en büyük destekçisi ve sorumlusu sağlıklı bir ortamda çalışma ve yaşama hakkına sahip vatandaşlarımız olacaktır...

Sigara yasaklarının uygulanması esnasında vatandaşlar ve işletmeler hangi kurumlar ile muhatap olacaklar, karşılarında hangi kurumları görecekler?
- Vatandaşlar yetkili kamu görevlisi, belediye zabıta görevlileri, polis ve jandarma ile cezalar konusunda, işletmeler ise işletme izni veren kurum, belediye encümeni ve mahalli mülki amir ile muhatap olacak...

İşte böyle... Gelin bugun sigarayı sizde bırakın ! Bak yazıyı sonuna kadar da okudunuz.Anlattım herşeyide :D Haydi SAĞLIKLI GÜNLER...

Hiç yorum yok: